Отново е това време от годината, в което косата ни пада

...
Отново е това време от годината, в което косата ни пада
Коментари Харесай

Как да се борим срещу косопада чрез хранителната диета?

Отново е това време от годината, в което косата ни пада много повече, отколкото ни се желае. Загубата на косми е изцяло естествен развой по възобновяване на косата, само че когато е в по-големи количества от нормалното, може да не се дължи единствено на промяната на сезоните или претърпян стрес да вземем за пример, а и на липса на избрани хранителни субстанции.

Основното, от което се нуждаем, са желязо, цинк, аминокиселината лизин и някои съществени антиоксиданти. Има обаче и още няколко субстанции, които работи позитивно върху скалпа и ще накарат косата ни да пада по-малко и да пораства по-бързо. Ето и с кои храни можем да си ги набавим.

Моркови

Те са богати на витамин А, който е потребен освен за зрението ни. С задоволителни количества от него си подсигуряваме добре подхранен скалп, който е в основата на красивата и здрава коса.

Сини сливи

В тях се съдържа огромно количество желязо, дефицитът на което води до косопад, изсъхнал скалп и изтъняване на косата. Важния минерал можем да си набавим и с потреблението на много зелени зеленчуци, цвекло, риби, алено месо и естествен шоколад.

Грах

В него няма някакви магически субстанции, само че пък има добре уравновесено количество полезни вещества като желязо, цинк и витамини от групата B.

Овесени ядки

Те са потребни не само за стомаха и храносмилателната система. Освен фибрите, съдържат и висока централизация на други съществени хранителни субстанции като цинк, желязо и омега-6 мастни киселини.

Последните са от значително значение за здравия и хубав тип както на кожата, по този начин и на косата. Можем да си ги набираме единствено посредством храната, по тази причина и овесните ядки са съвършен избор за закуска.

Орехи

Те съдържат повече омега-6 мастни киселини от всяка друга храна, само че също по този начин са цялостни с цинк, желязо, витамини от група В (В1, В6 и В9) и доста протеини. Tрябва обаче да обърнем внимание на селена в техния състав, който може да причини косопад, в случай че прекаляваме с него. Затова шепа орехи на седмица е съвършената доза, предава Times of India.

Яйца

Те наложително би трябвало да участват в менюто ни, тъй като са същински богати на протеини, витамин В12, желязо, цинк и омега-6 мастни киселини в огромни количества. Освен това са страховит източник на биотин, който се употребява конкретно за лекуване на косопад. А той се появява и когато не консумираме задоволително протеин.

Горски плодове

Те са цялостни с витамини, най-много витамин С, както и с много полезни антиоксиданти. А те пазят космените фоликули от отрицателното въздействие на свободните радикали, които могат да провокират косопад и увреждане на косъма.

Освен това тялото употребява витамин С в производството на колаген - протеин, който оказва помощ за подсилване на косата. Витаминът оказва помощ и за абсорбирането на желязото от храната. А дефицитът на този значим минерал може да докара до анемия, един от признаците на която е точно косопадът.

Авокадо

Освен на витамин С, то е богато и на витамин Е, който подкрепя растежа на косата. Той също по този начин защищава скалпа от оксидативен стрес и увреждане, което пък може да докара до по-малко космени фоликули.

Нискомаслени млечни артикули

Те са с ниско наличие на мазнини, само че са богати на калций, който е значим за растежа на косата. Съдържат и суроватка, и казеин - два висококачествени източника на протеин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР